История

Лечителят – солта

Лековитостта на солта е известна векове наред. Египтяните, римляните и гърците – всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства – за дезинфекция на рани, за скраб за почистване на лицето и тялото, за лекуване на възпаления или за лечение на респираторни проблеми. Хипократ, известният гръцки лекар, наречен още „Бащата на медицината“, прилага парна инхалация от солена вода преди повече от две хиляди години. С времето, солта е приета като мощно средство за „почистване“ и „пречистване“ за медицински и религиозни цели.

Впечатляващо откритие

Още през 1843 г. в Полша е било документирано, че работниците в солните мини имали много нисък процент на респираторни заболявания. По време на Втората световна война, немски лекар забелязал, че пациентите, които били подслонявани в солните пещери имали почти чудодейни подобрения в своите дихателни и белодробни заболявания. Тези констатации го насърчили да направи медицински изследвания, които завършват с окуражаващи резултати. Хора с астма, бронхит и други дихателни проблеми започнали да идват в „клиниките”, създадени в солните мини, за да получат облекчение. През 1960 г. в Русия и Източна Европа са отворени първите „солни стаи“, оборудвани с устройства, наречени халогенератори, които пресъздават условията от солните мини. Започват клинични изследвания за резултатите при различни заболявания. Така започва съвременната солна терапия.

Солната терапия днес

Контролираната солна терапия се провежда в специално изградени за целта солни стаи. Всяка солна стая е оборудвана с халогенератор (уредът разпрашава солта на микронни частици), който пресъздавa и поддържа нивото на естествената концентрация и параметри на солен аерозол във въздуха както в солните мини. Прецизен сензор се грижи за неговото постоянно, правилно и безопасно дозиране. В лечебния резултат на метода се убеждават възрастни и деца с дихателни и кожни проблеми, без да страдат от странични ефекти. Така солната терапия бързо се превръща в една от популярните форми на природно лечение по целия свят. През последното десетилетие в САЩ и Европа са отворени хиляди солни стаи. Много СПА центрове включват солна терапия във възстановителните процедури, които предлагат.

Посети нашите обекти

Напред

Направи резервация онлайн

Напред