Въпроси и отговори

Въпроси и отговори от "Солна къща"

Въпроси и отговори - в разделите по-долу сме се опитали да обобщим по-важната информация по отношение на солната терапия. В голямата си част, информацията касае солната терапия и добрите практики свързани с нея от целия свят. И все пак в някои от разделите се обясняват практики, които са свързани само с тези на "Солна къща".
За по-любознателните, препоръчваме уебсайта на една от "майките" на солната терапия в наши дни, а именно уебсайтът на професор Алина Червинская. Госпожа Червинская е истинско гуру на тема халотерапия и е един от инициаторите и автор на повечето клинични изследвания свързани със солната терапия:

Prof. Alina V. Chervinskaya, M.D., Ph.D. | Controlled Halotherapy, salt rooms, halogenerators, respiratory hygiene, dry salt aerosol, speleotherapy

Онлайн резервация

Какво е солна терапия?

Солната терапия, наричана още халотерапия, е напълно естествен и безлекарствен метод за облекчаване на симптомите, причинени от възпаления и алергии на дихателната система и кожата. Тя се основава на почистващите и лечебни свойства на солта (антибактериални, антисептични, противовъзпалителни, муколитични и абсорбиращи). Ефектът се постига чрез вдишването или попадането върху кожата на сух солен аерозол с контролирана концентрация в специално изградени помещения – солна стая.

Как въздейства солната терапия?

Кристалите натриев хлорид в сухия солен аерозол са с размер от 1 до 5 микрона, а концентрацията в солната стая в „Солна къща“ се следи и контролира от високочувствителен сензор в безопасно за здравето ниво. Поради малкия им размер, те проникват и достигат дълбоко, до най-тесните съдове на белите дробове, синусите и т.н. Там те полепват, абсорбират излишните, натрупани с времето, секрети, прах, алергени, спират развитието на инфекции и „почистват“ дихателните пътища. При попадането им върху кожата балансират нивото на рН, неутрализират алергени, индуцират регенеративните процеси и микроциркулацията на клетките. Солната терапия понижава нивото на имуноглобулините (lgE, lgA,), които са отговорни за алергиите в организма.

Как протича една сесия солна терапия?

Клиентът (дете или възрастен) се подготвя, влиза в солната стая, заема любимото си място и се отдава на любимото си занимание. Няма значение каква точно дейност извършваш в солната стая, достатъчно е да се намираш в нея докато халогенераторът работи. В общия случай децата се отдават на игри със сол. Било то ползвайки наличните подходящи за ровене в солта играчки или било то рисувайки върху светещите масички. Възрастните, които ползват солна сесия за възрастни, се отдават или на четене, или на дрямка или просто си почиват.

Ще има ли други (чужди) хора в стаята?

В недалечно минало, преди епохата на Covid-19, отговорът беше: -Категорично, да! Тъй като обаче светът ни се промени, настъпиха промени и в начините на провеждане на солна терапия.

Към момента, всички ДЕТСКИ процедури(солни сесии) се провеждат индивидуално! Тоест, въпреки че всяка солна стая в нашите обекти предполага прием на поне три семейства едновременно, Вие ще бъдете САМИ в солната стая!!! Единствените допълнителни хора, които ние ще допуснем с Вас в солната стая по време на солната сесия, ще бъдат или Ваши приятели или Ваши роднини. 

Що се отнася обаче до процедури за ВЪЗРАСТНИ, то след появата на Covid-19, капацитета на солните стаи за прием на възрастни е намален до такава степен, че на всеки клиент да се падат по 4-5 кв.м.

Каква е продължителността на една сесия солна терапия?

Отговорът на този въпрос отново е разделен на две:

 • Солна сесия за деца – продължителността на този вид сесия е 25 минути (10 лв). Предназначена е за деца до 10-12 годишна възраст. (деца до 8 годишна възраст задължително влизат с придружител в стаята, който не се таксува допълнително)
 • Солна сесия за възрастни – продължителността на този вид сесия е 50 минути (20 лв). Предназначена е за всички клиенти над 12 годишна възраст.
Може ли да се предозира?

По принцип много трудно може да се предозира, но е възможно. И все пак, кога и как може да се предозира?

 • Единият вариант е когато нивата на концентрация в солната стая са високи. Това може да доведе до дразнене на лигавиците на очите и дихателните пътища, да провокира суха дразнеща кашлица, да предизвика бронхит, бронхеолит и др. Особено внимателни трябва да бъдат хората страдащи от астма и малките деца.
 • Друг вариант за предозиране е ако клиент посещава солна стая прекалено често (това е основната причина „Солна къща” да си води записки с броят и честотата на посещенията на нашите клиенти). В общия случай прекомерно посещаване на солна стая предизвиква суха кашлица, което пък е сигурен знак, че трябва да направим почивка.
Защо в солните стаи на „Солна къща” няма телевизор или фототапет?

Отговорът е различен в зависимост от това дали солната стая е предназначена за деца или за възрастни. В детските солни стаи няма телевизори поради факта, че и така децата биват облъчвани постоянно  с електронни устройства (било то посредством реклами или от електровълни).  В стаите предназначени за солни сесии за възрастни, няма телевизори тъй като част от идеята на солната терапия е да се откъснем от забързаното ежедневие. Конструирахме нашите солни стаи по начин по който да минимизираме количеството смущения за мозъка за да можем да му дадем почивка.

Защо солните сесии за деца са два пъти по-кратки от тези на възрастните?

Поради факта че децата имат почти два пъти по-забързано дишане от зрелите хора. По този начин, децата успяват да погълнат нужното им количество солен аерозол за около 20-25 минути. Към 12 им годишнина (естествено с доста изключения), дишането при децата се забавя и достига честотата, която имат и зрелите хора. За това децата навършили 12 години се пренасочват към солни терапии за възрастни.

Защо да се подложа на солна терапия?

Солната терапия е най-добрия безлекарсвен метод(към момента) за профилактика на дихателната система! Не е нужно човек да е болен за да се подложи на този вид терапия. Тя помага на всички! Особено на хората живеещи в големи населени места където концентрацията на вредни прахови частици е особено голяма. Освен това е доказано, посредством клинични изследвания, че солната терапия помага и при редица респираторни заболявания (посете раздел „Изследвания+STA” в този уебсайт).

При какви заболявания помага солната терапия?

Освен за долуизброените състояния, посещението на солна стая може да подобри защитните функции и да повиши локалният имунитет на организма чрез подсигуряване на правилното функциониране на лигавиците на дихателните пътища – първият вход на вирусите и бактериите.

Посещението на солна стая предполага облекчение на симпомите при:

 • Астма
 • ХОББ
 • Емфизем
 • Муковисцидоза
 • Бронхити
 • Тонзилити
 • Бронхиектазия
 • Белодробни инфекции
 • Синузит
 • Сезонни алергии
 •  Сенна хрема
 • Настинки
 • Хъркане
 • ОВИ и грип
 • Запушване на носа
 • Хрипове
 • Акне
 • Екзема
 • Ринит
 • Отит
 • Псориазис
 • Затруднено дишане
 • Възстановяване при спортисти
Колко солни терапии са ми нужни за достигане на желания ефект?

Ефектът от престоя в солна стая зависи от възрастта и от моментното здравословно състояние на клиента и е индивидуален за всеки посетител. Като правило, децата се повлияват по-бързо. Ефектът може да бъде почувстван още след първите 2-5 сесии, докато при възрастните ефектът бива почувстван по-бавно.

Препоръките за престой в солните стаи на „Солна къща”са следните:

При децата:

 • За профилактика при деца се прилага курс с честота 3-4 сесии седмично в продължение на 3-4 седмици (10-15 сесии). Ако детето има навършени 3 години, то посещенията на солна стая могат да бъдат и ежедневни. Курсът може да се повтаря до 3 пъти в годината, като най-ефективни са периодите преди есенно-зимния сезон и пролетта (преди разпространение на полените от цъфтежа на растенията).
 • За стопиране на вирусни инфекции още при първите симптоми и в подкрепа на оздравителните процеси на дихателните пътища (след активната-заразна фаза на заболяването) се прилагат 2-5 ежедневни сесии или до отшумяване на симптомите. (За деца до 3 години или деца астматици сесиите трябва да са минимум през ден).
 • Поддържаща терапия – 1-2 сесии в седмицата.

При възрастните:

 • За профилактика при възрастни се прилага курс с честота 3-4 сесии седмично в продължение на 3-5 седмици (10-20 сесии). Курсът може да се прилага до 4 пъти в годината, като най-ефективни са периодите преди есенно-зимния сезон и пролетта (преди разпространение на полените от цъфтежа на растенията).
 • За стопиране на вирусни инфекции още при първите симптоми и в подкрепа на оздравителните процеси на дихателните пътища (след активната-заразна фаза на заболяването) се прилагат около 5-10 ежедневни сесии или до отшумяване на симптомите.
 • Поддържаща терапия – 1 до 2 сесии в седмицата.
Може ли (трябва ли) да преустановя приема на лекарства предписани ми от наблюдаващия лекар?

Категорично „Не“! Солната терапия е допълваща терапия и в този смисъл всяко предписано лекарство от Вашия лекар НЕ бива да бъде спирано. В „Солна къща“ няма да получите диагностика или препоръки за медицинско лечение. При всяко колебание или съмнение, „Солна къща“ Ви препоръчва да се консултирате с наблюдаващия Ви специалист.

Подходяща ли е солната терапия за бебета? От каква възраст може да се ходи на солна терапия?

В „Солна къща” минималната възраст за посещения е навършени 6 месеца. Изключения се правят единствено за бебета, които имат респираторен проблем и личният лекар им е препоръчал да посещават солна стая.

Подходяща ли е солната терапия за бременни?

ДА, солната терапия е подходяща за бременни особено когато бременноста протича нормално. Солната терапия НЕ се препоръчва обаче, когато бременността протича с усложнения, както и при интоксикация, фобии, пристъпи на паника, нарушени функции на щитовидната жлеза, ендокринната система и изброените по-горе противопоказания. При всички положения, „Солна къща” настоява да се консултирате с наблюдаващия Ви специалист преди първото Ви посещение при нас.

В кои случаи НЕ се провежда солна терапия?
 • при остри респираторни вирусни инфекции с висока температура и интоксикация
 • неконтролирана хипертония
 • остър стадий на заболявания на дихателните пътища
 • активна белодробна туберкулоза
 • емфизем или ХОББ в трети стадий
 • белодробна недостатъчност
 • сърдечна недостатъчност
 • епилепсия
 • активно кървене (отворени рани) (с изключение на менструацията…)
 • кашлица с кървене
 • онкологични заболявания
 • тежки нарушения на други системи и органи или психични заболявания

Посети нашите обекти

Напред

Направи резервация онлайн

Напред