Лечителят - солта

Лековитостта на солта е известна векове наред. Египтяните, римляните и гърците - всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства - за дезинфекция на рани, за скраб за почистване на лицето и тялото, за лекуване на възпаления или за лечение на респираторни проблеми. Хипократ, известният гръцки лекар, наречен още "Бащата на медицината", прилага парна инхалация от солена вода преди повече от две хиляди години. С времето, солта е приета като мощно средство за "почистване" и "пречистване" за медицински и религиозни цели.

солна стая, солна терапия, халотерапия солна стая, солна терапия, халотерапия

Впечатляващо
откритие

Още през 1843 г. в Полша е било документирано, че работниците в солните мини имали много нисък процент на респираторни заболявания. По време на Втората световна война, немски лекар забелязал, че пациентите, които били подслонявани в солните пещери имали почти чудодейни подобрения в своите дихателни и белодробни заболявания. Тези констатации го насърчили да направи медицински изследвания, които завършват с окуражаващи резултати. Хора с астма, бронхит и други дихателни проблеми започнали да идват в „клиниките”, създадени в солните мини, за да получат облекчение. През 1960 г. в Русия и Източна Европа са отворени първите "солни стаи", оборудвани с устройства, наречени халогенератори, които пресъздават условията от солните мини. Започват клинични изследвания за резултатите при различни заболявания. Така започва съвременната солна терапия.

солна стая, солна терапия, халотерапия солна стая, солна терапия, халотерапия

СОЛНАТА ТЕРАПИЯ ДНЕС

Контролираната солна терапия се провежда в специално изградени за целта солни стаи. Всяка солна стая е оборудвана с халогенератор (уредът разпрашава солта на микронни частици), който пресъздавa и поддържа нивото на естествената концентрация и параметри на солен аерозол във въздуха както в солните мини. Прецизен сензор се грижи за неговото постоянно, правилно и безопасно дозиране. В лечебния резултат на метода се убеждават възрастни и деца с дихателни и кожни проблеми, без да страдат от странични ефекти. Така солната терапия бързо се превръща в една от популярните форми на природно лечение по целия свят. През последното десетилетие в САЩ и Европа са отворени хиляди солни стаи. Много СПА центрове включват солна терапия във възстановителните процедури, които предлагат.