Изследването на ефективността на солната терапия в контролирана среда започва още в края на 1980г. от учени в Русия и продължава в настоящето по целия свят. В периода 1991-1995 г. в Русия се основават Научно-изследователски институт по пулмология, гр. Москва и Държавен медицински университет „И.П. Павлов”, гр. Санкт Петербург, където са извършени серия от изследвания на ефекта от терапията с фин сух солен аерозол и начините на прилагане върху пациенти с респираторни проблеми. Резултатите водят до официалното признаване на халотерапията от руското „Министерство на здравеопазването” и разрешението му халотерапията да се използва в медицинската практика във всяко лечебно заведение в страната.

Неуспоримо се доказва, че методът помага за облекчаване на симптомите и подобряване на състоянието при различни дихателни и кожни заболявания:

* 85% подобрение при случаите на леки и умерени астми;

* 75% подобрение при случаите на тежки астми;

* 97% подобрение при хронични бронхити, бронхиектазии и кистозни фибрози.

(“journal of Aerosol Medicine, A.V. Chervinskaya, Volume 8. Number 3, 1995”)


След 1995 г. халотерапията навлиза широко във физиотерапията, спа медицината, педиатрията, рехабилитацията на пациенти с бронхопулмонални заболявания и оториноларингология.

През 2011 г. Националната здравна служба (НЗС) на Англия провежда пилотно проучване за ефекта на халотерапията при страдащи от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Резултатите от това проучване са достатъчни за НЗС да подкрепят този вид терапия за лечение на ХОББ.

В световен мащаб солната терапия се развива с бързи темпове. Съществуват хиляди солни стаи и клиники, които помагат на хората да се справят със симптомите на различни заболявания, да бъдат по-здрави и да се чувстват подмладени.