> Какво е солна терапия?

Солната терапия, наричана още халотерапия, е напълно естествен и безлекарствен метод за облекчаване на симптомите, причинени от възпаления и алергии на дихателната система и кожата. Тя се основава на почистващите и лечебни свойства на солта (антибактериални, антисептични, противовъзпалителни, муколитични и абсорбиращи). Ефектът се постига чрез вдишването или попадането върху кожата на сух солен аерозол с контролирана концентрация в специално изградени помещения - солна стая.

> Как действа солната терапия?

Кристалите натриев хлорид в сухия солен аерозол са с размер от 1 до 5 микрона, а концентрацията в солната стая в "Солна къща" се следи и контролира от високочувствителен сензор в безопасно за здравето ниво. Поради малкия им размер, те проникват и достигат дълбоко, до най-тесните съдове на белите дробове, синусите и т.н. Там те полепват, абсорбират излишните, натрупани с времето, секрети, прах, алергени, спират развитието на инфекции и "почистват" дихателните пътища. При попадането им върху кожата балансират на нивото на рН, неутрализират на алергени, индуцират регенеративните процеси и микроциркулацията на клетките. Солната терапия понижава нивото на имуноглобулините (lgE, lgA, ..), които са отговорни за алергиите в организма.

> Може ли да се предозира?

Да, може.

Високи концентрации на солния аерозол могат да доведат до дразнение на лигавиците на очите и дихателните пътища, да провокират суха дразнеща кашлица, да предизвикат бронхит, бронхеолит и др. Особено внимателни трябва да бъдат хората, страдащи от астма и малките деца.

Безопасната и ефективна концентрация на солния аерозол в солна стая не бива да превишава 20 мг/м3.
В солните мини, където за пръв път е забелязан и доказан благотворния и безопасен ефект върху организма, концентрацията на солния аерозол е между 1-20 мг/м3. В нашите солни стаи високочувствителен сензор следи и контролира концентрацията през цялото време на сесията, като я поддръжа в рамките на 6-10 мг/м3.

> При какви заболявания помага?

Посещението на солна стая предлага облекчение на симпомите при:

 • Астма
 • Акне
 • Затруднено дишане
 • Бронхити
 • Бронхиектазия
 • Белодробни инфекции
 • ОВИ и грип
 • ХОББ
 • Настинки
 • Муковисцидоза
 • Синузит
 • Екзема
 • Емфизем
 • Сенна хрема
 • Псориазис
 • Запушване на носа
 • Ринит
 • Отит
 • Хъркане
 • Сезонни алергии
 • Възстановяване при спортисти
 • Тонзилити
 • Хрипове

Освен за гореизброените състояния, посещението на солна стая може да подобри защитните функции и да повиши локалният имунитет на организма чрез подсигуряване на правилното функциониране на лигавиците на дихателните пътища - първият вход на вирусите и бактериите.

> Колко сесии в солна стая са нужни?

Ефектът от престоя в солна стая зависи от възрастта, от състоянието и е индивидуален за всеки посетител. Децата се повлияват по-бързо, още след първите 2-3 сесии. Препоръките са следните:

При деца

 • За профилактика при деца се прилага курс с честота 2-3 сесии седмично в продължение на 3-4 седмици (10-20 сесии). Курсът може да се повтаря до 3 пъти в годината, като най-ефективни са преди есенно-зимния период и пролетта преди разпространение на полените от цъфтежа на растенията.
 • За стопиране на вирусни инфекции още при първите симптоми и в подкрепа на оздравителните процеси на дихателнаите пътища (след активната-заразна фаза на заболяването) се прилагат 2 до 5 ежедневни сесии или до отшумяване на симптомите. (За деца до 3 години или деца астматици сесиите трябва да са минимум през ден).
 • Поддържаща терапия - 1 до 2 сесии в седмицата.

При възрастни

 • За профилактика при възрастни се прилага курс с честота 2-3 сесии седмично в продължение на 3-5 седмици (10-20 сесии). Курсът може да се прилага до 4 пъти в годината, като най-ефективни са преди есенно-зимния период и пролетта преди разпространение на полените от цъфтежа на растенията.
 • За стопиране на вирусни инфекции още при първите симптоми и в подкрепа на оздравителните процеси на дихателнаите пътища (след активната-заразна фаза на заболяването) се прилагат около 5-10 ежедневни сесии или до отшумяване на симптомите.
 • Поддържаща терапия - 1 до 2 сесии в седмицата.

> В кои случаи солната терапия НЕ е препоръчителна?

Моля не посещавайте "Солна къща" в заразен или инфекциозен период на всяко едно заболяване (първите 3 дена на настинка, ОВИ с висока температура, туберкулоза, варицела, морбили и т.н.).

Солната терапия е изцяло естествен и безлекарствен метод и може да бъде прилагана при всеки. Въпреки това, не се препоръчва при повишена телесна температура, обострено състояние на хронично заболяване или рецидиви, епилепсия, сърдечна недостатъчност, остри етапи на респираторни заболявания, хронична белодробна недостатъчност, интоксикация, туберколоза, активно кървене, рак, неконтролирана хипертония или психични заболявания.

Ако неотдавна сте се възстановили от тежко боледуване, е нужно да се консултирате с наблюдаващия Ви лекар, преди да започнете солна терапия.

> Мога ли да преустановя приема на предписаните ми лекарства?

Категорично "Не"! Солната терапия е допълваща терапия и в този смисъл всяко предписано лекарство от Вашия лекар НЕ бива да бъде спирано. В "Солна къща" няма да получите диагностика или препоръки за медицинско лечение. При всяко колебание или съмнение, "Солна къща" Ви препоръчва да се консултирате с наблюдаващия Ви специалист.

> Подходяща ли е солната терапия за деца? А за бебета?

Да, подходяща е. Децата се повлияват изключително бързо, още при 1-2 сесия родителите забелязват положителен ефект. За да могат да посещават солните ни стаи, бебетата трябва да имат поне навършени 6 месеца. В случай, че бебето не е в "рискова" среда (кака или батко, които боледуват често, заради посещения на детско заведение или др.) и не боледува, то препоръчваме да се изчака до навършване на около 1 г.

> Подходяща ли е солната терапия за бременни?

Ако сте в напреднала бременност, нямате здравословни проблеми и искате да идвате за профилактика, то ние Ви препоръчваме да изчакате раждането и тогава да започнете терапия в солна стая. Ако имате проблем, важно е да се консултирате с наблюдаващия Ви специалист преди да ни посетите. Като придружител на друго дете можете да идвате за (по-кратката) детска сесия (2-3 пъти седмично), но отново информирайте наблюдаващия Ви специалист.

> Има ли странични ефекти?

Концентрацията на сухия солен аерозол в нашите солни стаи се следи от висикочувствителен сензор и контролира да бъде в доказано благотворно и безопасно за организма ниво ( 6-10 мг/куб.м). Към момента няма регистрирани случаи на трайни странични ефекти от солна терапия в световен план при тази концентрация. Някои хора чувстват гъдел/солен вкус в устата си след сесия, който отминава след чаша вода. В някои изключително редки случаи, при хора с твърде чувствителна кожа, би могъл да се появи лек сърбеж, който обаче изчезва до ден или два. Нормално е, при някои посетители, да се появи влажна отхрачваща кашлица или хрема с обилен секрет след началото на терапията. На практика, това е желаният ефект - естественият начин на организма да се освободи от ненужни секрети и замърсители по дихателната система и може да се схваща като поредното доказателство, че солната терапия работи! Превишаването на препоръчваното ниво на концентрацията може да доведе до негативни последици за организма (напр. конюнктивит, бронхити и др.).

> Ще бъдем ли сами в солната стаята по време на сесия?

Най-вероятно няма да бъдете сами по време на сесия. Ако желаете да бъдете сам/а в солна стая, можете да резервирате индивидуална сесия в солна стая! (Моля разгледайте раздел "Цени" в този сайт). В случай, че имате здравословен проблем, който би притеснил другите ни клиенти, моля да ни информирате за него преди да направите резервация.

> Идват ли болни деца?

Не препоръчваме терапията да се провежда в активната фаза на ОВИ или обострено състояние на хронично заболяване. С оглед на това рядко идват болни, кашлящи деца. В случай обаче, че родители желаят да доведат децата си въпреки това, те имат възможност да резервират индивидуална сесия в малката ни солна стая или да ни информират предварително, за да подберем ние удобно за двете страни време, в което можем да ги отделим от "здравите" ни посетители (на цената на едно посещение).

> Как да бъдем облечени в солната стая?

Не е нужно да бъдете облечени по специален начин за солна терапия. Единствено, ако целта на Вашето посещение е кожен проблем, то Ви препоръчваме да бъдете облечени така, че солният аерозол да има контакт с проблемния кожен участък. Ние ще ви предоставим калцуни, а децата влизат в солна стая по чисти чорапки. За тези, които искат да предпазят облеклото и косата си от "белия прах", са на разположение престилки и бонета. Подържаната температура в стаята е комфортна - между 22º to 24º по Целзии. Бихме искали да Ви помолим, да не използвате силни парфюми преди посещение в "Солна Къща".

> Каква е продължителността на сесията?

Сесията за възрастни е с продължителност 50 минути, а за деца - 25 минути.

> Детето само ли влиза в солната стая?

Ако Вашето дете не е навършило 12 години, то задължително по време на солната сесия трябва да има придружител (над 18 г.). Един придружител влиза безплатно. Ако втория родител също желае да влезне се таксува като дете ( 10лв.)! Ако детето е навършило 12 години, препоръчително е сесията е с продължителност 50 мин., за да има желания ефект. Ако то все пак желае да бъде с придружител в солната стая, то тогава и придружителят заплаща такса (за възрастен).

> Какви са цените и пакетите, които предлагате?

Моля, разгледайте раздел "цени" в този сайт за повече информация.